Aktivne žene jelovogorske

Što bi rekla moja komšinica i imenjakinja, dok u ponedeljak, 24.12. sedi pored mene na radionici ekonomskog osnaživanja seoskih žena, u kafani “Kod Mija” na Čakovini:
“E, vala, kad se i ovde nešto desi, da razbije ovu našu planinsku čamotinju”.
Milka Mijatović broji više od 60 godina I na ovom skupu je među najstarijim Jelovogorkama. Njih više od 20 ovaj put uspela je da okupi koordinatorka projekta “Lokalni mehanizmi za ekonomsko osnaživanje seoskih žena”, Gordana Savić, ispred Saveta za rodnu ravnopravnost SO Užice.
Toliko žena na jednom mestu, više generacija, ali sličnih životnih stilova, podrazumeva puno pozitivne energije i razgovora. Slušajući njihova predstavljanja, stiče se utisak, da iako različitih godina, poslovi koje svakodnevno obavljaju isti su i ne samo tipično ženski. Život na planini, naporan rad, neprestana borba za egzistenciju, uslovljena često vremenskim prilikama i neprilikama, čini ove žene junakinjama, čija se borbenost retko pominje, nedovoljno ističe i ceni. Zadovoljstvo druženja sa njima utoliko je veće.

Organizatorka se postarala da u goste na Jelovu goru dovede aktivistkinje udruženja žena “Zlakušanke” iz Zlakuse, sela poznatog po grnčariji, ali i sve popularnije turističke destinacije. Predsednica udruženja, Mirka Šunjevarić ovom će prilikom preneti njihova već višegodišnja iskustva u radu, ovenčanom brojnim nagradama, obeleženom putovanjima i gostovanjima, medijskim i nastupima na gastro manifestacijama u Srbiji i zemljama u okruženju. Sa primerima dobre prakse ruralnog turizma, ispred TO Užica, prisutne žene upoznala je Msc Dušanka Selaković. Kako je jedan od pravaca u kom su učesnice radionice usmeravane upravo veliki i neiskorišćen potencijal Jelove gore za seoski turizam, svima je bila izuzeno interesantan priča o uspehu koji su na ovom polju ostvarili: Terzića avlija, Belino sokače, Gostoljublje, Lazarevi konaci…

O tome kako je nastajalo “Belino sokače” na Mendinom brdu nedaleko od Užica, veoma popularnom odredištu među stranim turistima, do koga oni dolaze posredstvom sajta Booking.com, nadahnuto je govorila njegova vlasnica, Radmila Janjušević, koja stoji i iza turističke agencije “Amigo travel”. Inače, ruralni turizam samo je deo mogućnosti za angažman i dodatni prihod žena sa Jelove gore. Kao nedovoljno iskorišćen potencijal ove planine, nametnuli su se i šumski plodovi, voće i povrće iz ovdašnjih vrtova,voćnjaka i plastenika. Ali na početku svega, neophodna je dobra organizacija i udruživanje, za šta bi upravo održana radionica trebalo da bude inicijalna.

O daljoj sudbini ove, nepodeljenog su mišljenja sve učesnice, odlične ideje, nadam se još će se govoriti, čuti i pisati.

Podeli

Related posts