Beutan TOTAL, mala planinska smrt!

Prirodno protiv komaraca

Ne znam kako se vi borite sa komarcima u šumi, dvorištu, malinjacima ovih dana… Na ove ovde (mislim komarce) Autani I sl. sdredstva nije da deluju. Valjda planinski otporni, kao i ostatak jelovogorskog življa. Ili sam im ja iz meni nepoznatog razloga posebno draga. Čitah nešto, te oni najviše vole ove sa nultom krvnom grupom, te one sa višom telesnom temperaturom, nigde se ne uklapam, a ludi su za mnom. Ovo radi, a sastojci su prirodni, pa računam moji ste, trebalo bi da znate. U međuvrermenu su stigle dopune, unapređenja, ali je recept koji delim proveren. Možete ga obogatiti sa nekoliko listova oraha, ulje zameniti glicerinom, karanfilić u alkoholu zameniti esencijalnim uljem, dodati razna eterična ulja, poput citronele, lavande, matičnjaka, ali bih vas lagala kada bih rekla da sam sve te varijacije na temu iisprobala. Ovu recepturu jesam I bočicu sa ovako dobijenim sredstvom protiv komaraca nosim u torbi, pa mogu bez problema da vam kažem kako mene spašava. Za ovo sredstvo protiv komaraca (a i drugih insekata) potrebno vam je, u originalnom receptu i za baš veliku meru (količine proporcionalnoumanjite, osim ukoliko ne pravite preparat za celu familiju ili komšiluk):

1/2 l alkohola, 100 g klinčića, 100 ml bebi ili ulja po izboru (ja koristila bademovo). Sad, neki će reći kako ih miris klinčića asocira na zubara, ali meni se krajnji proizvod toliko dopada da bih ga nanosila na kožu i umesto parfema.

Elem, klinčić ostavite u alkoholu 4 dana, promućkajte svako jutro i veče. Po isteku ta 4 dana, procedite, dodajte ulje, dobro promućkajte i već je spremno za upotrebu. Nekoliko kapi utrljajte u kožu nogu i ruku (ja se zbog krpelja namazem i drugde), a ako ste pobornik prirodnih rešenja i u tretmanima kućnih ljubimaca, ovo će pomoći i protiv buva.

P.S. Ukoliko se u šumi bavite duže vreme, zbog znojenja je nanošenje preparata potrebno ponoviti nakon 2-3 sata.

Podeli

Related posts