SAMOUVERENO U PROPAST (1)

Piše: Bojan Dramlić

Krajem 1990. godine nasli smo se kod Borisa Ilića na „gajbi“, Peđa Tomić – Lujo, Aleksandar Šišić – Panex i ja, Bojan Dramlić, sa idejom nešto počnemo da sviramo. Odmah je bilo jasno koju ćemo vrstu muzike svirati. Prvobitni naziv benda bio je OBNOXIOUS – to je pisalo na mojoj majici Sex Pistols i privremeno nam je poslužilo kao naziv benda.

I tako je počeo sa radom prvi Punk bend iz Krčagova!

Plakat za jedan od prvih nastupa

Probe smo imali svakodnevno kod Borisa u stanu uz podršku prijatelja, pa se ne malo puta sve to pretvaralo u mini koncerte za drugare. Boris Ilić je svirao bubnjeve, Aleksandar Šišić (Panex) bas gitaru, Pedja Tomić(Lujo) gitaru, a ja sam pevao. Na samom početku smo svirali obrade: Sex Pistols, Ramones, Stranglers, Partibrejkers….Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da organizujemo prvi koncert, Lujo nas napušta i vraća se u svoj prvobitni bend (SPOOKS) u kome su glavni akteri bili on i Ivica Vuković. Umesto njega, u bend dolazi gitarski par koga su činili Aleksandar Ognjanović – Cobu i Beli, što je bila samo prva od značajnih promena. Posle par proba smo odlučili i da promenimo ime benda. Bilo je tu raznih predloga, ali je Boris Ilić u jednom trenutku izgovorio:  „Samouvereni u Propast“, skraćeno: S. U. P*. I tako je i ostalo.

Ubrzo je usledio i naš prvi nastup, i to u Bajinoj Bašti, u tamošnjem Domu kulture. Skupilo se tu poprilično ljudi, uz tradicionalno jak adrenalinski naboj. Osim nas iz S. U. P-a, svirali su i neki Heavy metalci. Nakon uredno-neurednih čupavaca, došao je red i na nas. Posle predstavljanja benda koje se oteglo, jer nismo imali baš nešto mnogo repertoara, zasvirali smo Večeras od Partibrejkersa, All Day and all of the Night od The Kinks) i našu prvu autorsku pesmu pod nazivom Prljavo. Ne baš oduševljena publika očekivala je nesto više. Onda smo okrenuli na sigurno – Good Saves the Queen od Sex Pistols i onda je krenulo pravo ludilo, šutka i polivanje pivom, a mi smo, rokajući iz sve snage polako preuzeli ulogu zvezde večeri. Posle odsviranih još par pesama (Blitzkrieg bop od Ramones i još jedne autorske – Potpuno sam), zavrsavamo nastup, ali publika želi još. I tako, ponovo sviramo Good Saves the Queen, i tako još tri puta! Da li smo im se svideli, ili su nas iz zabave toliko puta vraćali na binu, nikad nećemo saznati.

S.U.P. – Propast (demo)

Nedelju dana posle tog nastupa, zakazan je naš prvi koncert u Užicu, u Diskoteci X na Užičkoj plaži (ranije: Diskoteka Linea, još pre toga, ozloglašeni „Krmećak“ – kafana u kojoj su se okupljali notorni narodnjaci.  Svejedno, napokon smo dobili priliku da sviramo pred Užičanima. U pitanju je bio grupni koncert više lokalnih bendova. U prepunoj discoteci bilo je skoro hiljadu ljudi, od toga, popriličan broj naših navijača. Već posle osle prvih rifova prepoznatljive Good saves the Queen, ceo klub je počeo da skače i peva zajedno sa nama.

I tako je sve počelo…

Nastaviće se….

Podeli

Related posts