Tri dana radosti: uputstvo za gledanje naj-festivala na svetu (28-30. jun)

Najbolji svetski festival savremenih izvođačkih umestnosti (nova muzika, novo pozorište, novi cirkus, šta poželiš od novog) ne mrda već godinama iz Glastonburyja (Velika Britanija).

Sećate li se one gospođe u 9. redu, sedište 11, desno iz bioskopa, e to je moj burazer za koncerte – celo leto provede gledajući sve svetske festivale online. I dan i noć, i po suncu i po pljusku. Toliko je malo na suncu, da mu tokom koncertnog leta treba bočica D vitamina dnevno.

Uz njegovo sufliranje, pišem kako da podesite računar i „ubedite“ britanski BBC da vam od petka u podne do nedelje posle ponoći dozvoli non-stop gledanje koncerata na 6 kanala.

I prvo samo malo o festivalu. Ove godine je komplete karata kupilo 200.000 posetilaca koji su već od ponedeljka podigli šatore i ovog trenutka tamo negde luduju. Drugo, svi posetioci svih uzrasta spavaju u šatorima. Treće, ima više od 100 stejdžova – većina je na otvorenom. Još važnije, svi koji su ikada nešto značili u muzici nastupali su na Glastonburyju.

A za nas najvažnije – možemo da gledamo sve veće koncerte (120 komada!!!), direktno, u HD i vrhunskom zvučnom kvalitetu (niko nikada nije ni sumnjao u BBC, zar ne).

Jedan filmčić govori kao 1.000 slika ili 1.000.000 reči

Za ilustraciju, ispod su višeminutni pregledi nekih od koncerata (sa 5 od 100 bina) na prethodnom festivalu. Primetićete da ovaj zadivljujući izbor ima za svakoga po nešto (do pre neki dan ovi snimci su bili zaključani, a sada ih možete pogledati bez ikakvog podešavanja).

Ove slike sa BBC sajta govore o rasponu posetilaca (od 18 meseci do 80 godina)

Ko će nastupiti na ovogodišnjem Glastonburyju, pogledajte sa donjeg linka.

Glastonbury 2019 (klikni za kompletan program)

Podešavanje računara

A da bi vam BBC dozvolio gledanje morate sakriti vašu pravu IP adresu na osnovu koje ne može da vidi da ste izvan Britanije. To se postiže podešavanjem VPN (virtuelne privatne mreže) koja blokira, odnosno krije vašu IP adresu. Nisu to nikakvi špijunski programi, već programi koji omogućavaju mnogobrojnim kompanijama da svoje zaposlene, razbacane po celom svetu povežu u jednu virtuelnu privatnu mrežu. Te ćemo programe mi iskoristite za naše prozaičnije potrebe.

Izbor VPN programa je skoro neograničen, a usluga se podešava i plaća online. Nekoliko VPN programa omogućava i probni rad od nedelju dana, a to je ono što nama treba. I još samo da pronađemo onaj koji za probu ne traži nikakav broj kartice, već dozvoljava probu odmah nakon unosa našeg maila.

Ja sam ove godine, baš kao i prethodne, podesio VPN uz pomoć sajta unblock-us. Dakle, odete na sajt unblock-us.com i samo sledite uputstva:

 1. otvorite account (račun) unosom jednog od vaših mailova
 2. na mail dobijete uputstva šta se dalje radi…

  sve što se dalje radi vidi se ovde, u ilustrovanom uputstvu

  i da skratim nekom ko nema vremena za uputstvo, a ima više iskustva:

  odete u Windows Settings, pa u Wi-Fi podešavanju adaptera (propertisima) isključite Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), a za Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) otvorite Properties i za DNS server addresses unesemo Primary:64.145.73.5 Secondary: 209.107.219.5
 3. restartujte računar i opet idite na unblock-us sajt kako bi proverili da li ste u VPN shemi (prijavite se uz pomoć svog mail i sve je OK ako sve bude zeleno, a ne crveno)
 4. A zatim ODETE NA
  https://www.bbc.co.uk/events/er3v9r
  I PROVERITE DA LI MOŽETE DA PUSTITE NEKE STARIJE SNIMKE… ako je sve OK uskoro, na istoj adresi, u petak oko podne počinju svirke…

Da zaključim

Čisto da shvatite koliko tu ima dobrih izvođača, dosta nepoznatih, ali i dosta poznatih, je i podatak da su prošli put recimo Pritendersi svirali u 11 pre podne (za nas tačno u podne). Ovaj put u ranim satima nema nikoga koga „poznajem“, što ne znači da nisu isto tako dobri.

Ovo sređivanje traje 15 minuta, a pričiniće vam zadovoljstvo. Uradite ovo i od petka u podne kreće luda zabava (zbog koje sam jednog vikenda u godini, negde oko dugodnevnice, zatvoren u kući).

Podeli

Related posts