Uz najavu „Demokratizacije muzike: od gramofona do Spotifaja“ dobijate playlistu Feniksa iz 70-ih

Ne tako davno, pre pronalaska gramofona, samo su odabrani imali šansu da čuju kvalitetnu muziku. Školovane muzičare po koncernim dvoranama i operama slušali su samo izabrani (za velike pare). A ogromna većina je, s obzirom da se uživo isključivo susretala sa muzikom elebaka (po krčmama), smatrala muziku lepom samo u velikom pijanstvu.

A onda, nakon romantizma, prva industrijska revoluciju na svet donosi i GRAMOFON.

Demokratizacija muzike će u nekoliko koraka (tekstova), od gramofona do Spotifyja, prikazati kratku svetsku istoriju nosača zvuka i muzičke industrije, ali i kroz lokalne prizme – jugoslovensku, srpsku, užičku i moju (bar ono čega se ja sećam).

U ovom tekstu, objavljujem i playlistu repertoara koji su svake subote u Užičkoj gimnaziji svirali Feniksi. Imam još dve ili više stvari da objasnim ili dodam:

  1. ako se setite još neke pesme koju su svirali, sugerišite da je ubacim.
  2. mislim da će ove playliste moći da se puste bez obzira da li ste članovi Spotifaja ili ne. Ako ne bude moglo, probaću i to da popravim (izvinjavam se jer mi je problem testiranja besplatnih opcija, jer ja Spotifaj plaćam – ali vredi, zaista)
  3. ako imate neku ideju za još neku playlistu, sugerišite, ili, brate, napravite i sami… ja pravim i listu pesama koje smo istih tih godina puštali po žurkama ili na igrankama u 4. razredu gimnazije (po raspadu Feniksa)
playlistu možete puštati i ako niste član Spotifaja

GLAVNA PREPORUKA: INSTALIRAJTE SPOTIFY NA TELEFONE I RAČUNARE. NE MORATE NIŠTA DA PLAĆATE, JEDINO ĆETE IMATI OGRANIČEN NAČIN KORIŠĆENJA PLAYLISTA – NEĆETE MOĆI DA PUŠTATE POJEDINAČNE PESME ILI ALBUME, VEĆ SAMO LISTE PO REDU ILI SHUFFLE. VEĆINI ĆE TO BITI DOVOLJNO.

MA SNAĆIĆETE SE, NE SUMNJAM. I UŽIVATI.

JOŠ JEDAN DEO DEMOKRATIZACIJE MUZIKE DOLAZI ZA NEDELJU DANA.

Podeli

Related posts