Užička Digital Camera Obscura: (ne)ostvaren projekat?

Od početka godine u multitasking režimu rada pišem nekoliko tekstova u vezi sa prošlovekovnim Užicem, ali se, kao svi autori ovog portala, susrećem sa problemom ilustracija (fale mi 1-2 slike za hiljadu-dve reči).

Recimo, pišem tekst o starom kinu, ali ga neću objaviti sve dok ne pronađem dobru fotku ili ne nacrtam šemu bioskopa Partizan (uradio više skica bez dobrog rezultata). I onda se setih Multisoftovog starog i neostvarenog projekta koji bi možda danas MOGAO DA USPE, ALI SAMO UZ VAŠU POMOĆ (naročito Her Filipovića).

Priča počinje negde 2002, kada mi je supruga iz SAD donela monografiju America 24/7, nastalu kao plod projekta u kome je učestvovalo više stotina hiljada građana.

Fotografije ove monografije uređene su u nedelji kada je u Americi (statistika izračunala) broj digitalnih fotoaparata nepovratno nadmašio broj analognih. Što je navelo izdavača DK da pozove sve vlasnike digitalnih fotoaparata da urade i pošalju neke od svojih fotografija nastalih baš u toj nedelji. Tema je bila slobodna –  jutarnje kafe, posao, svadbe, sahrane, žurke, priroda, šta god požele. Fotografije su pored običnih ljudi i  profesionalni fotografi, pa čak i astronauti sa stanice Mir. Nakon izbora najboljih fotki, nastale su gomile monografija različitih tematika – o svakoj državi, puno američkih gradova, pa čak i Psi 24/7 i Mačke 24/7.  

Pomenuta dobro urađena knjiga (da li su bolje fotografije ili propratni tekstovi ili štampa) dala nam je ideju da pokušamo da nešto slično uradimo i u Srbiji. Pre više od 10 godina smo napisali projekat, poslali ga Službenom glasniku (u to vreme radio na projektu brojnih monografija) i nekolicini NGO.

U dopisima je pisalo otprilike ovako (delovi uvodnih tekstova kojima smo želeli da animiramo korisnike):

Za stotinu godina istoričari će se verovatno pitati: Kako je užički kraj izgledao početkom trećeg milenijuma? Kako se promenio život posle decenije izolacije? Da li se vraćamo u život posle katastrofalnog osiromašenja? Da li imamo snage da povratimo optimizam? (na žalost, danas bi i dalje bila slična pitanja)

i sami vidite da smo bili optimisti i da smo mislili da je kriza prošla

„Multisoft poziva sve digitalne fotografe u celom kraju: od onih koji tek uče fotografiju do profesionalaca da uz vašu pomoć definitivno oformimo najveću i najtalentovaniju grupu fotografa koja se ikada pojavila na jednom projektu.“

„Hiljade slika koje će se sliti u Digitalno Užice prikazaće Užičane kako se raduju, tuguju, u kući, školi, na poslu ili odmoru, u prirodi ili kafiću i čime ćemo kreirati najveću bazu fotografija našeg kraja.“

Zar ne želite da svi sugrađani učestvuju u kreiranju slike o nama samima. Bez cenzure…

Fotografije će biti urađene od strane učenika, studenata, zaposlenih, nezaposlenih, onih bez škole, intelektualaca, penzionera. Zatim će biti prebačene na naš sajt, administrativno obrađene, sortirane po kvalitetu, temama, objavljene na istom, a po završenom konkursu ocenjene, nagrađene i objavljene na izložbi i u kvalitetnom kolor katalogu. Autori prilikom aplouda fotografija daju vlasnicima sajta saglasnost za korišćenje istih.

I naravno da već znate da nam na dopis niko nije ni odgovorio.

Danas imam ideju da da napravimo sajt sa fotografijama (recimo poddomen DigitalnoUzice.MinutDoDvanaest.rs) na kome bi bile sve ove fotografije. A onda bi njih, uz saglasnost autora, mogli da koristimo kao ilustracije naših tekstova.

U ovom slučaju možemo napraviti i iznimku i zamoliti autore ili vlasnike i nekih starih fotografija da ih aplouduju na naš sajt, jer je meni muka da jurim fotografije po fejsbukovima.

Zato molim čitaoce ovog portala, a naročito autore, da nam pomognu u ostvarivanju ovog projekta. Na zejadničko zadovoljstvo.

Podeli

Related posts