Zabeleške gospođe Kremić (23)

Na Veliki petak uvek me muči trema. Domaćice ofarbaju jaja i okače slike po društvenim mrežama, pa gledajući te slike uvek pomislim kako to postižu? Vidim ima tu raznih tehnika, boja, šara, sličica i sva su izrazito lepa. Da ti bude žao da se razbiju.

Kod nas u kući, pred ovaj praznik obično se čuje:

Baš te briga maki! Oboji deset jaja u lukovini, to je prirodno!

Ja svakog Velikog petka uložim puno vremena i ljubavi u čitav proces, a dobijem osrednji, skoro nikakav rezultat, kome se čeljad uredno podsmeva, mada kažu da ne bi mogli ni da zamisle da sa mnom bude sve po propisu.

Ovog petka sam ustala u cik zore, obarila 20 snežno belih jaja od kojih je, gle čuda, samo jedno puklo. Dok su se jaja barila natenane sam pila čaj i gledala tutorijale o bojenju jaja. Čega sve tu nema! Od pirinča, preko pare, do seckanja lukovine na sitne komadiće. Žene su ili mnogo vešte ili jako dokone, pomislih!

dav

Odlučila sam da moja budu zelena i crvena i to jako obojena i pastelna. Rekoh sebi, drži se jednobojnih varijanti i iznenadi ukućane jajima koja nisu braonkasta!

Šta da kažem? Borba za lepo obojena jaja je potrajala. Uradila sam sve po propisu. Na šporetu su kipile boje iz omanjeg lončeta jer je tetka rekla da se boji jedno po jedno jaje. Na stolu su se primenjivale tehnike dobijanja pastelnih jaja, što izgleda manje dramatično. Na kraju sam dobila 19, po mom skromnom mišljenju, nikad lepših jaja, i kuhinju koja je izgledala malo gore nego Normandija posle iskrcavanja saveznika.

I dok sam se divila postignutim rezultatima, Ana je ustala i došla do kuhinje. Rekla je:

E make! Jaja ti nikad nisu ispala lepše!

Samo lepše? Prevazišla sam sebe!

Ali ova neka ti nisu baš primila boju! Nekeko su mnogo svetla. Što ne pojačaš?

Ama dete! Nauči jednom da su to pastelna jaja! Ona izgledaju baš kako treba!

Razmišljala sam da li da ih slikam i okačim na mreže da se i ja malo hvlaim. Ali sam odustala. Dovoljna mi je satisfakcija što su posle ravno četvrt veka pokušaja jednom ispala kako treba, i bojom i brojem.

I to je ta evolucija, drugovi moji! Dugogodišnje, postepene promene, dok se ne dobije valjan rezultat! Ili ništa.

Srećni praznici!

Podeli

Related posts