Zabeleške gospođe Kremić (39)

Pre neki dan u kući je nastalo veliko uzbuđenje. Mlađi potomak je radio domaći iz srpskog, a to znači da je zvonio instagram, letele su poruke u nekakvim grupama, stizale su i glasovne poruke i uopšte bilo je veoma dramatično.

Upitah o čemu se radi, da li bih ja kao starija osoba mogla da joj pomognem nekim savetom? Vidim da o tome nije ni razmišljala, ali je prihvatila ponudu. Tako sam saznala da su za domaći dobili da izaberu jednu pesmu, po slobodnom izboru,  i urade kratku analizu. Instagram aktivnost nastala je jer su omladinci  pokušali da provale šta nastavnica voli pa da to spreme.

Meni se učinilo da je nastavnica domaćim zadatkom htela da upozna mlade umove koje ima pred sobom, da sazna šta oni vole i o čemu misle pa kao savestan roditelj uputih potomka i na tu mogućnost. Vidim zbunilo mi se dete pa strpljivo objasnim: ona ne treba nikome da podilazi i da traži prečice, već treba da teži tome da ima sopstveni stav i da slobodno izražava svoja mišljenja, braneći ih na pristojan način i jakim argumentima. Drugim rečima da napravi malu diverziju i iznenadi nastavnicu, a ima veliki izbor pred sobom.

Onda dohvatimo zbirku pesama od Bukovskog i počnemo da čitamo zajedno, trudeći se da nađemo neku prigodnu. Vidim da joj se svidela ideja, svidele su joj se i pesme, mada je negde u maglovitoj budućnosti zamislila i keca iz srpskog. Uglavnom, pesma je pronađena, uzbuđenje je dobilo novi kvalitet, a Mirko je izjavio da će naše dete posle tog časa sigurno završiti kod školskog psihologa, i upitao me znam li šta radim? Meni se činilo kao da znam, pa rekoh da školski psiholog nije strašna stvar, a i potomku se svideo izazov.

Kako svaki klimaks ima i svoj antiklimaks, Ana se vratila razočarana iz škole jer nastavnica nije ni tražila domaći. To je još jedna važna lekcija, kad naučiš da sve na ovom svetu ima svoju suprotnost.

U kuću se vratio mir, potomak je dobio dobronamerne roditeljske savete sa kojima tek treba da vidi šta će da radi, ja sam ostala da se preispitujem da li sam dobar roditelj, a zbirka pesama Čarlsa Bukovskog ostala je u tinejdžerskoj sobi. I sad ti znaj šta će dalje da se desi?

Podeli

Related posts