Zabeleške gospođe Kremić (40)

Kaže potomak pre izvesnog vremena da možeš biti siguran da neki strani jezik dobro znaš  tek kad počneš da misliš na njemu. Ja primetim da je to kod mene slučaj i da ja često mislim na engleskom, a ona će na to: nije ni čudo makice što ti je uglavi stalno zbrka.

Dakle, svet je pun nevernih Toma. A onda je pre neko veče slučaj hteo da proverimo ko je u pravu. Vraćam se sa posla a pred zgradom dve devojke i par Kineza. Devojke nešto petljaju oko interfona, Kinezi strpljivo čekaju, vidim da je u paru za komunikaciju zadužena žena, dok muškarac ima zadatak da čuva kofer.

Žena me je zaustavila. Nešto je govorila i pokazivala svoj mobilni. Videh da ću morati da pružim međunarodnu pomoć, pa posegnuh za svojim znanjem engleskog jezika.

Ali dok sam izgovarala prvu rečenicu i samoj mi se učinilo da ne zvuči baš najbolje. Žena me je gledala zbunjeno, ali nije odustajala. Pružila mi je mobilni telefon i ja shvatih da hoće da pogledam šta na njemu piše.

Tu sam prešla na jezik koji svi razumeju, takozvani manuelni, pa pokazah rukom da pričeka i posegnuh u ranac po naočare. Sve je lakše kad vidiš šta radiš. Adresa je bila dobra, ali ne i broj, pa pokušah da objasnim situaciju, naravno na engleskom. Curice i dalje petljaju oko interfona, ja im rekoh da bi mogle malo da pomognu, sigurno znaju jezik bolje od mene, a one se zakikotaše kao da sam rekla najsmešniju stvar na svetu. Tu se uključi i žena, nešto je pričala i objašnjavala, ali sam samo razumela da ne govori engleski.

Pa što ne kažeš tako, rekoh ja, pokazah im rukom da me slede, pa lepo odšetamo do ulaza koji im treba.  Čudo jedno kako manuelni govor može da premosti govornu barijeru.

Tu sam ih ostavila. Devojke su rekle da će ih odvesti na traženi sprat, pred traženi stan pa neka čekaju, jer se na interfon niko nije javio.

Dok sam se vraćala do svoje zgrade razmišljala sam o tome kako moram priznati Ani da je bila u pravu. Treba da prestanem da mislim na engleskom kad već ne umem dobro da ga govorim. Pomislih i šta bi bilo da sam posegla za znanjem portugalskog? To bi tek bilo zanimljivo pošto na njemu ne umem da mislim.  Ali traženu pomoć sam nekako pružila, učinila sam dobro delo. Nadam se samo da su Kinezi dobro.

Podeli

Related posts