Zabeleške gospođe Kremić (52)

Važno je da godina pred nama počne što veselije jer je potpuno izvesno da će biti teška. Za dobro raspoloženje kaste prosvetara pobrinuo se, a ko bi drugi nego, popečitelj prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svojom izjavom da će u škole da se uvedu roboti i hologramske projekcije nastavnika.

Potpisan je neki ugovor sa kineskom kompanijom Net Dragon, što me odmah asociralo na onaj vic o babi koja greškom proguta tablete unuka pa joj se joj se kuhinja napuni letećim zmajevima.

Meni se odmah probudila mašta. Ne znam da li se pod hologramom nastavnika podrazumeva moj lični, projektovan u neku drugu učionicu, školu, ili se misli na neki opšti hologram koji pustiš da malo odmoriš dušu dok on zabavlja đake? Ako je lični hologram volela bih da moj bude Šarliz Teron, pa da i ja jednom u životu budem visoka, vitka, plava i umiljata. Ako ne može u realnosti, daj da mi hologram bude zgodan.

Da li će roboti biti programirani da budu ljubazni do krajnosti, ili će imati i nekakav mod da izgrde i aktiviraju neki laserski pogled ako se naljute? Ja sam odmah zamislila Terminatora, a sa njim nema šale. Onda sam u mašti otišla par koraka dalje. Treba li nam inspekcija, školska uprava, ministarstvo? Ma ne burazeru, daj te robote, holograme i tim programera pa da vidiš olakšice po budžet! Programere platiš, robote ne moraš i milina. A zamislite tek individualni razgovor roditelja i robota / holograma! Kome da se žališ ako nisi zadovoljan, programeru? Ili razgovor kad dete dođe iz škole:

Kako je bilo u školi?

Nije bilo loše, ali mi je C4Q22 dao keca iz biologije i to samo zato što nisam znao da se virusne infekcije ne leče antibioticima!

Uglavnom, za ljude bujne mašte poput mene, zabavi nikad kraja. Ali ono što me ozbiljno muči je ta želja da se ukine svaka emocija, da stvari postanu programirane i hladne. Ponekad deca hoće da vam ispričaju šta ih muči, čega se plaše, u koga su zaljubljeni. Ponekad gore od želje da vam ispričaju vic ili da vas nekim postupkom dovedu do nervnog sloma. Zato predlažem da kasta prosvetnih radnika napiše spisak osbina koje jedan robot / hologram mora da poseduje da bi deci u školi bilo prijatno. Jer za decu moramo želeti samo najbolje, inače čemu sve?

Podeli

Related posts