Zabeleške gospođe Kremić (53)

Proverila sam sinoć, pre tačno 5 godina, 8 meseci, 19 dana i još par sati, donela sam važnu odluku – da ću svakoga dana učiniti jedno dobro delo.

Naravno da sam se odmah posavetovala sa Anom, koja je u tom trenutku imala deset godina, ali je već bila mudra kao retko ko. Odmah je primetila da će mi biti teško da baš svaki dan planiram dobra dela. Objasnila sam joj da će to biti male, svakodnevne stvari. Na primer, da staroj komšinici ponesem torbe do kuće, da sačekam komšiju sa liftom, da porazgovaram sa onom usamljenom i neobičnom komšinicom sa kojom niko ne razgovara, da pošaljem SMS za bolesnu decu. Takve stvari.

Sećam se da je pitala i kako ću da odlučim kad treba da uradim dobro delo, i zašto dobrim delima nazivam stvari koje treba da budu normalne? Jesam li već rekla da je mudra kao malo ko? Rekoh joj da se ono što radim vodi kao dobro delo uvek kad osetim da me nije briga za nešto ili nekoga, da ne marim. E, tada treba da učinim suprotno od svog lošeg osećaja i to će biti dobro delo. Šta da kažem, neko vreme me je uredno pitala kako stojim sa dobrim delima, a onda me je i iznenadila rekavši, da ako moram da planiram dobra dela onda ja nisam dobra osoba.

Vidite da je opasno mudra? Naravno da joj nisam objašnjavala detalje. Naime ja imam dva velika straha. Prvi je iracionalan –  od mraka ispod kreveta. Vučem ga još od detinjstva, verovatno zbog bujne mašte. Sad znam da tamo nema ničega osim loše obrisane prašine, ali opet ne volim noću da stojim pored kreveta. Obuzme me jeza od onoga što kobajagi vreba iz tog uskog prostora. Drugi je racionalan – plašim se živih ljudi. Novine, televizija, ono čemu smo svakodnevno izloženi, stvari koje jedni drugima radimo i mislimo, način na koji nas ponižavaju i gaze, a mi ćutimo i trpimo. Treba li više dokaza? Posle nekoliko milenijuma truda, čim malo popuste civilizacijske barijere vrlo brzo se pretvaramo u krvoloćne varvare.

Zato svaki dan dobro delo. To je moja lična poluga kojom pomeram svet. Za početak svoj a posle videćemo! Nije li neko mudriji od mene rekao da velike promene počinju malim koracima?

Podeli

Related posts