Drinkmanov zabavnik (7)

Na slovo, na slovo, na slovo: E

Egedur – krajnje ekscentrična, neprikladno obučena osoba, koja je, svesno i sa namerom, od te svoje nepikladnosti napravila stil, a kojoj ni to nije dovoljno, već i svojim krajnje neprikladnim ponašanjem iritira okolinu uz nesumnjivo lično zadovoljstvo. Kožni kaubojski šešir je oduvek bio san svakog pravog egedura, a erupcija antiameričkog raspoloženja među širokim narodnim masama je to ekscentrično pokrivalo još više učvrstila na top listi egedurskih potrepština. Kada domaćin na svadbi ili kakvom drugom veselju još izdaleka ugleda egedura (što uopšte nije teško), odmah se uhvati za glavu, jer to je krajnje rđav predznak. Tu tuča ne gine, ako ne baš odmah, onda sigurno negde pred mrak, kada se svi dobro podnapiju, a  tek  kada nagrnu i plotari¹,  jao si ga njemu! 

U Zaglavku, Zlakusi i Zlodolu za stara čoveka takođe kažu egedur.

Elebak – besposličar, neradnik, gotovan. „Tog se plaši majka svaka, d’ uda šćer za elebaka”, kaže jedna stara narodna pesma.

Erlav, erlavac – neko ko je kriv, iskrivljen, najčešće u nogama (Vuk St. Kar.). „Mlada je bila malo ćelava, erlava i u koso gledala.” „Žute čizme, na erlave noge”, kaže se kada neko razmetljivim prikrivanjem još više istakne neki svoj nedostatak. Nekada, u vreme kada je glumac Jul Briner bio jedini autovani ćelavac na estradi, muškarci koji su imali problema sa kosom puštali su ono malo dlaka u jedan dugačak pramen, pa su ga brižljivo slagali u spiralu oko lobanje uz pomoć laka za kosu, što je koliko-toliko funkcionisalo, sve dok ne dune vetar. Takvu frizuru su imali čak i fudbaleri, što je znalo biti baš komično, naročito kad udare loptu glavom (a stalno su je udarali), pa ona kosa stane da vijori za njima. Dragan Džajić Džaja je, recimo, svojevremeno negovao taj tip frizure, (mada mu je u međuvremenu porasla kosa), kao i Bobi Čarlton, čuveni centarfor „Mančester junajteda” i reprezentacije Engleske, o kome nemamo dovoljno informacija, bar što se tiče iznenadnog rasta kose u poznim godinama.  

Eroglav, eronja – neko ko drži glavu nakrivo ili ko je sav iskrivljen, naheren, pa kada ga vidiš da sedi u kafani, ti pomisliš da će svakog trenutka pasti, a on, ništa. Naručio još litar vina i sifon sode i drma li, drma.

Podeli

Related posts