Drinkmanov zabavnik (4)

Na slovo, na slovo: G

Gargamel – ružna osoba sa velikom surlom, tj. nosem. Ovaj izraz bio je naročito u upotrebi posle emitovanja crtane serije „Štrumfovi” sa nekakvim avrcima* plave boje, koje proganja zli čarobnjak Gargamel, eda li bi ih skuvao u kazanu i pojeo, ali ga oni uvek prevare.

Geak – priprost čovek, seljak. Bliži mu je Mesec nego Beograd, jer Mesec vidi, a Beograd ne. Iz te perspektive utemeljio je ceo pogled na svet, u kome je njegova prostota odsekla prirodne korene seljaštva i pretvorila dokono lupetanje ispred zadruge u slobodu mišljenja i govora.

 Gelipter/gilipter – u upotrebi su ravnopravno oba izraza. U Valjevu, recimo, kažu gelipter i pri tome misle na propalicu, probisveta, nekoga kome na čelu piše da će u roku od nekoliko mese-ci biti isteran iz škole/sa zanata, ako mu se ne desi nešto još i gore. U stvari, roditelji strahuju od onog najgoreg ishoda, tj. da im se ćerka, inače odlična učenica gimnazije, ne uda za rečenog geliptera, i to u drugom polugođu četvrtog razreda, briga njih da li će njega isterati sa zanata.

Gelipterka/gilipterka – nije ženka giliptera/geliptera kao što bi neki pomislili, već u nekim krajevima Užica (Carina, Gluvaći) tako nazivaju majicu na bretele, onu belu, mušku, koja se nosi prilikom poljskih ili građevinskih radova i samo se povremeno pere, ali bez otkuvavanja, da što duže traje. Kada se takva majica u retkim prilikama skine, i to najčešće samo zbog pranja, do izražaja dolazi prirodna potamnelost onoga ko ju je nosio. Tako, čak i kada je go do pojasa, gelipter/gilipter izgleda kao da je i dalje u majici, zbog onih osunčanih ruku i vrata. Ova prirodna pojava naročito dolazi do izražaja kada gelipter/gilipter izgori na suncu, što je sve češći slučaj zbog globalnog otopljavanja i ozonskih rupa, kao i zbog nedovoljnog korišćenja krema sa visokim zaštitnim faktorom, što se lako može rešiti edukacijom.

Gedža – naročita vrsta metastaziranog geaka, kome, radi utemeljenja (i uzemljenja), vremenom, iz dupeta izrasta struk praziluka. Kažu da je omiljeni gedža Svetislava Basare opremljen prazilukom debljine ruke, a da mu se ona pera vuku po zemlji, što samo govori o njegovom statusu gedže nad gedžama. Gedža je u stanju da obavi jednostavnije poslove elektro-struke – npr. da zameni sijalicu u štali ili kupatilu (dakle, stojećki), ali nipošto ne i na plafonu, jer kad se popne na stolicu ili merdevine, ne funkcioniše mu ono njegovo prirodno uzemljenje.

Ta poslovična opreznost gedže u pogledu struje ili bilo kakvih drugih, naprednih tehnologija, datira još iz vremena elektrifikacije (pedesete godine dvadesetog veka, neposredno posle Drugog svetskog rata). Zli jezici tvrdili su da je u tom periodu od struje izginulo više gedžovana nego u svih sedam ofanziva, ili koliko ih je već bilo. Goli otok i likvidacije neprijateljskih elemenata se tu ne računaju.

Glavonja – još od najranijeg uzrasta, glavonja zapadne za oko nastavniku fizičkog, valjda zato što mu je glava odličan rezonator za čvrge. A ako je glavonja nekim slučajem još i klempav, jao si ga njemu, jer po ceo bogovetni dan mora da se potura kojekome, što za čvrge, što za klempe. Najsrećniji dan u životu svakog glavonje je kad u razred dođe novi učenik sa još većom glavom, pa onda može malko da odahne i da se pravi lud kada nastavnik kaže: „Ej, ti, glavonja, dođi ovamo, šta se praviš blesav!”

Govno – karakterna osobina, ali može da označi i svojstvo, odnosno kvalitet. Đed’ Đuro iz Buara stalno je govorio za izvesnog Gvozdena, inače, sinovca mu, da taj mnogo priča i ko bajagi nešto ‘oće da uredi, a kao domaćin je golo govno.  Što mu dođe nešto kao „duplo golo” – izraz poznat igračima domina.

Gologuzija – priča se da je onaj čuveni gostioničar-izdajnik sa Kadinjače presreo 29. novembra 1941. godine negde iza Zaglavka nemačku pancer-diviziju koja se kretala od Bajine Bašte ka Užicu, preteći da uništi jedinu oazu slobode u okupiranoj Evropi. Tom prilikom nemačkom komandantu rekao je sledeće: „Gos’n Nemac, gos’n Nemac, ene gore na Kad’njači, zasela od jutros neka gologuzija u busiju. Sede i piju, i to na račun! Koj’ će bre to meni plati?!”, što je u potpunosti ukinulo efekat iznenađenja partizanske zasede na brdu zvanom Kadinjača³. Mada ima i pojedinaca koji sumnjaju u ovu, inače, istinitu verziju priče.  (Vidi pod: gulanfer.)

Guzica ­– tamo gde leđa gube svoje časno ime, počinje guzica. Mehanizam po kojem ovaj deo ljudskog tela postaje karakterna osobina, a zatim i vlastito ime (doduše ne tako časno) za sada nije dovoljno istražen. Da li na taj složen proces utiče okruženje, Ili su presudni nasledni faktori, tj. genotip? Ili je u pitanju možda razvojna faza ličnosti u kojoj se, iz nekih razloga, dotična osoba nepovratno zaglavila, ostaje samo da se nagađa, u iščekivanju nekog ozbiljnijeg istraživanja. Slično kao i apuša, koristi se, uglavnom, uz vlastito ime. Čuvena Cica Guzica imala je, kažu, strastvenu romansu sa još čuvenijim Guzijanom, koji se, iz nekih razloga, poslednjih godina povukao iz javnog života. (Slično: guzonja, guzonija.)

Podeli

Related posts