Putovanje u Crnu šumu

Švarcvald (Silva negra kako su ga zvali Rimljani odnosno Crna šuma). Sa zapada i juga je okružen Rajnom. Najviši vrh je Feldberg, visine 1493 metra (niži od Tornika, Zlatibor). U gradiću Triberg nalazi se najveći vodopad u Nemačkoj, visine 163 m, podeljen u dve kaskade. Uz vodopad vodi uređena staza, sa više terasa vidikovaca. Table i ostavljen kikiriki na sve strane upućuju na prisustvo veverica i videh jednu – nije preskočila, već je preletela preko vode i stena sa jedne na drugu obalu. Prebrzo da joj slikam rep raširen kao krila.

Švarcvald je vekovima bio centar nemačke drvne industrije, ali je proglašen za nacionalni park, u kome je zabranjena seča stabala. Dozvolu za seču ima samo gradić Triberg i ta dozvola važi samo za proizvodnju drvenih satova sa kukavicom, po kojima je Triberg poznat širom sveta.

Treće veliko obeležje Triberga, pored vodopada i satova, je Švarcvald torta. Čuveni detalj, crvene kandirane trešnje po belom šlagu, nastao je po uzoru na ženske šešire koji su obavezni deo lokalne nošnje. Naime, šeširi su napravljeni od ravnih belih ploča po čijem vrhu su velike crvene ili crne kugle, zavisno od bračnog statusa – udate žene nose crne, a slobodne nose crvene. Morale smo probati original, ali sem šlaga koji je mnogo lepšeg ukusa nego bilo koji kod nas, iskreno (i neskromno) mislim da je moj recept lepši. A tortu nam je spakovala devojka poreklom iz Rume, inače rođena u Tribergu, obradovana prilikom da progovori koju na srpskom.

Podeli

Related posts