Zabeleške gospođe Kremić (35)

Ovog leta nije moralo da se ide daleko da bi se doživela avantura. Bilo je dovoljno uputiti se magistralom prema Zlatiboru. Jer, na magistrali su više od pola godine radovi, i ja negde u dubini duše verujem da postoji detaljno razrađen plan.  Uređuje se zaštitna mrežica na potezu Užice – kamenolom, a obnavlja se i asfalt na potezu Bela Zemlja – Sušica. Signalizacija na putu usmerava saobraćaj u dve trake na više mesta, tri  strateški raspoređena semafora naizmenično propuštaju kolone, a u špicu sezone neko se dosetio da potpuno isključi magistralni pravac radnim danima do 15h, čime je kolaps dobio nove dimenzije. Ali nema brze vožnje, divljanja po putevima i preticanja što je pozitivan efekat radova.

Ne izgleda kao da se putarima žuri. Rad na zaštitnoj mrežici je toliko temeljan, da kad završe moraće da se vrate na početak, jer će zub vremena učiniti svoje. Radi se samo prva smena, ne radi se vikendom i na crveno slovo, a i sezona je godišnjih odmora.

I putari imaju dušu.

Zato su alternativni pravci dobili novi smisao. Neko se hrabro uputi magistralom, neko skrene kod Popove vode i tako se naprave dve kolone koje se sustižu kod hotela Zlatiborska noć. Onda se prećutnim sporazumom naizmenično propuštaju vozila na glavni alternativni pravac preko Mačkata. Na isti pravac je preusmeravan i sav saobraćaj zbog zatvorene magistrale: kamioni svih dimenzija, autobusi, automobili, motori i poljoprivredna mehanizacija. Sve se to brzinom od 10 – 20 km/h kretalo kroz Mačkat, tako da je put od Bele Zemlje do Sušice trajao i po sat vremena jer se putovalo na metar.

Leto nikad toplije, napolju +40, u kolima plus beskonačno, vozi se prvom i drugom, auto i sam iznenađen što nije prokuvao.

Pošto se, bez obzira na maltretiranje, nije desila manja revolucija, ili bar potpuna blokada puta, ostalo je da se bude praktičan i da se osmisle još alternativniji pravci a izbor puta bi zavisio od mesta na kome ste zaglavljeni. Recimo Vodice – Užice via Ljubiš, Arilje i Požega pokazao se kao nepraktičan jer je i od Požege bilo radova na putu. Ali Rožanstvo – Bele Zemlje je bio sasvim prihvatljiv pravac. Ili Kremna – Užice via Bioska ako se na vreme isključite sa magistrale. Iz igre ne isključiti Zabučje. Razmotriti pravac Vrela –Skržuti –Ljubanje pa dalje kako kome treba.

Polovina latinske poslovice kaže da je prav put najkraći. Sigurno je i važila u starom Rimu.  Užička poslovica bi glasila:  Drži se dužeg, alternativnog puta!

Jeste, povećava se kilometraža, ali ko želi brže da stigne, i da pri tome bolje upozna svoj kraj, ne pravi pitanje.

Podeli

Related posts