Zabeleške gospođe Kremić (8)

Prvi radni dan posle praznika, jutro je mrazno ali sunčano, a i sneg je lepo napadao. Duž Glavne ulice ispred prodavnica, butika i lokala svih mogućih namena, izašle su, uglavnom, žene da očiste trotoare od snega i leda.

Milina pogledati jedan od svetlih primera rodne ravnopravnosti, gde se ne pravi pitanje da li je posao muški ili ženski, a i čudo jedno kako na primeru lopate ili motike, rodna ravnopravnost savršeno funkcioniše.
Scena je vanvremenska, pomalo podseća na radne akcije, čuje se ravnomerno lupkanje da se razbije led, a zatim i ravnomerno struganje prilikom zahvatanja i uklanjanja razbijenog leda i snega.

Lopate razne, metalne i plastične, uske i široke, sa dužim i kraćim drškama, one plastične još i u boji, plave, crvene. Postignut je pravilan ritam, prolaznici usklađuju hod sa zadatim taktom, nedostaje samo vođa brigade da započne kakvu poletnu i motivišućiu pesmu, koja bi se popout lančane reakcije prenosila od lokala do lokala.

Trotoari moraju biti prohodni! Zna to svaki gazda lokala, znaju to i radnici i radnice, bogami i pešaci imaju svoja očekivanja, a zna to i sveprisutna, mada još na terenu nedetektovana komunalna policija, čija je dužnost da proveri stanje trotoara, zabrinuta u prvom redu za punjenje budžeta, a potom za ruke, noge i kukove građana i građanki. Doduše, i njima je prvi radni dan pa postupaju u skladu sa situacijom i puni razumevanja daju par sati fore da led bude propisno uklonjen.

Narod ko narod, gegucka se ulicama, snalazi se ko kako ume. Pa mislim, bilo bi zgodno, kao zimski dodatak, na svaku kantu za đubre okačiti tablicu sa porukom: 

OVDE BACAJTE ČARAPE KOJIMA STE KOČILI NIZ ULICU! HVALA!

Suprotno verovanju da su zebre bezopasne životinje, ove domaće su podmukle i opasne. Vrebaju ispod snega na neočišćenim kolovozima i nepažljivim šetačima izmiču tlo ispod nogu. Ipak, nije nužno koristiti kola, a noge se koristiti moraju. A i ti prolaznici! Znaju već na kojim mestima zebre vrebaju, pa mogu da pripaze malo.


Praznici su prošli, život se vraća u normalu, sve je praktično isto. Razlikuju se samo brojevi na kalendaru.

Podeli

Related posts